Nieuwe Verhuurlicenties: Optimaliseer Verhuur!
News News

News

Veranderingen in verhuurlicenties voor vakantiewoningen in de Comunidad Valenciana: Uw kans op verhuuroptimalisatie

 Veranderingen in verhuurlicenties voor vakantiewoningen in de Comunidad Valenciana: Uw kans op verhuuroptimalisatie

Per 8 augustus 2024 zijn er belangrijke aanpassingen doorgevoerd in de regelgeving voor verhuurlicenties in de Comunidad Valenciana. Deze veranderingen zijn ontworpen om de kwaliteit en transparantie van de verhuurmarkt te verbeteren, en bieden eigenaren en investeerders nieuwe kansen om hun verhuurstrategie te optimaliseren. Of u nu een bestaande woning bezit of overweegt te investeren in de regio, deze nieuwe regels kunnen bijdragen aan een succesvolle verhuurervaring.

Belangrijkste wijzigingen

Verhuurlicentie vernieuwen om de 5 jaar

De vernieuwde regels bepalen dat de verhuurlicenties, die worden aangevraagd vanaf 8 augustus 2024, nu voor een periode van 5 jaar geldig zijn. Dit biedt u de mogelijkheid om uw verhuurlicentie regelmatig bij te werken en te voldoen aan de nieuwste regelgeving. Het helpt niet alleen om wettelijk in orde te zijn, maar versterkt ook het vertrouwen van huurders in de kwaliteit en veiligheid van uw woning.

Actief verhuren binnen 2 maanden na licentieontvangst

Een belangrijke wijziging is dat de verhuurder binnen de twee maanden na ontvangst van de licentie moet beginnen. Dit stimuleert een snelle terugkeer op uw investering en helpt om uw woning snel op de markt te brengen. Deze maatregel zorgt ervoor dat uw woning actief wordt verhuurd en draagt bij aan een efficiënter gebruik van uw vastgoed.

Vergunning wordt geschrapt bij 1 jaar inactiviteit

Hoewel deze maatregel slecht onder ogen kan genomen worden, kunt u dit ook zien als een stimulans om uw verhuuractiviteiten consistent te houden. Dit bevordert een dynamische verhuurmarkt en voorkomt dat uw woningen ongebruikt blijven, wat ten goede komt aan de algehele marktomstandigheden.

Verhuurvergunning niet automatisch overdraagbaar bij verkoop

Bij de verkoop van een woning moet de nieuwe eigenaar een nieuwe licentie aanvragen. Dit waarborgt dat alle licenties specifiek aan de eigenaar zijn gekoppeld, wat zorgt voor meer transparantie en veiligheid in de verhuurmarkt. Het geeft ook de nieuwe eigenaar de gelegenheid om een verhuurlicentie te verkrijgen die past bij de huidige marktomstandigheden.

Gemeentes kunnen verhuurlimitaties invoeren

Gemeentes hebben nu de mogelijkheid om specifieke beperkingen en regels voor verhuur vast te stellen, mits deze vooraf duidelijk worden gepubliceerd. Dit zorgt voor een meer gereguleerde structuur en verhoogt de kwaliteit van toeristisch vastgoed, wat aantrekkelijk is voor nieuwe investeerders. Het is belangrijk om op te merken dat deze regels vooral streng worden toegepast en gecontroleerd in grotere steden, waar veel hotels zijn. In regio's met een beperkt aantal hotels en een groter aanbod aan vakantieverblijven, kunnen de handhaving en controles variëren, zoals bijvoorbeeld in de Costa Blanca Zuid. 

Wie heeft een verhuurlicentie nodig?

Een verhuurlicentie is verplicht als uw woning:

  • Verhuurd wordt voor een periode van 1 tot 10 dagen aan dezelfde persoon.
  • Via verhuurkantoren of platforms zoals Airbnb, Booking.com of Homeaway wordt aangeboden. Deze platforms vergroten uw zichtbaarheid voor een internationaal publiek.
  • Aanvullende diensten aanbiedt, zoals sleutelbeheer, schoonmaakdiensten of ontbijt. Deze extra’s verhogen de aantrekkelijkheid van uw woning voor toeristen.

Belangrijke regelgeving voor langere verhuurperiodes

Als u langer dan 10 dagen verhuurt, moet u uw licentie laten schrappen. Als u dit niet doet, blijft uw woning geregistreerd als verhuurder voor periodes tot 10 dagen, en u mag niet langer dan deze periode huurders aannemen.  Overtredingen kunnen leiden tot zware boetes, variërend van €100.000 tot €600.000. Daarnaast moet u bij verhuur met een licentie de volledige woning, inclusief tuin en overige voorzieningen ter beschikking stellen. Het is niet toegestaan om slechts een appartement of een deel van een woning op hetzelfde domein te verhuren.

Een andere belangrijke regel is dat verhuren terwijl u zelf aanwezig bent of woont (zoals een verborgen B&B zonder de juiste vergunning) onder zware overtredingen valt en leidt tot de hoogste boeteschalen. Als u een verhuurlicentie heeft met een VT- nummer, kunt u maximaal 10 dagen aaneensluitend verhuren. Verhuren voor langere periodes zonder licentie is mogelijk, maar een combinatie van beide is wettelijk niet toegestaan. U dient dus een keuze te maken: ofwel verhuren met een licentie tot 10 dagen per huurder, ofwel voor langere periodes zonder licentie. 

Optimalisatie van uw verhuuropties

De nieuwe richtlijnen bieden investeerders de kans om hun verhuurstrategiën te optimaliseren en te profiteren van een steeds professionelere markt. De regelgeving zorgt voor meer zekerheid en transparantie, wat een positief effect kan hebben op uw rendement en de waarde van uw vastgoed. Bovendien biedt een transparante registratie bij de lokale politie of Guardia Civil extra veiligheid en controle over wie uw woning betreedt, wat bijdraagt aan gemoedsrust voor zowel eigenaren als huurders.

Met deze aanpassingen wordt het gemakkelijker om een succesvolle verhuustrategie op te bouwen zonder zorgen over onverwachte boetes of verlies van licenties. Een goed onderhouden en veilige woning leidt tot betere reviews en verhoogt de aantrekkelijkheid voor potentiële huurders.

Profiteer van deze veranderingen en optimaliseer uw verhuurstrategiën voor een succesvolle verhuurervaring in de prachtige Comunidad Valenciana.

Klanten die bij ons een woning kopen, kunnen voor verdere vragen altijd terecht bij onze professionele juridische partners, die klaarstaan om deskundig advies en ondersteuning te bieden. 

Dit artikel is gebaseerd op informatie van onze betrouwbare partner, die dagelijks nauwkeurige en actuele gegevens verstrekt vanuit de eerste hand. 

Delen

euro
euro
euro

Abonneer op WOW-Magazine

Ontvang maandelijks nieuws, tips en updates over emigreren naar Spanje en de nieuwste woningen in ons aanbod.

WhatsApp