Seizoensverhuur in Comunidad Valenciana: Regels & Tips
News News

News

Seizoensverhuur in de Comunidad Valenciana: Regels en belangrijke aandachtspunten

 Seizoensverhuur in de Comunidad Valenciana: Regels en belangrijke aandachtspunten

Seizoensverhuur is een specifieke vorm van tijdelijke verhuur die langer duurt dan vakantieverhuur, maar korter is dan reguliere woninghuur. In Spanje zijn er specifieke regels en voorwaarden van toepassing die variëren per regio. Dit artikel zet de belangrijkste feiten rondom seizoensverhuur op een rij.   

 Wat is seizoensverhuur?   

Seizoensverhuur in de Comunidad Valenciana verwijst naar het tijdelijk verhuren van een woning van een periode vanaf 11 dagen en minder dan 12 maanden, zonder dat er sprake is van permanente bewoning. Dit type verhuur wordt vaak gebruikt door mensen die tijdelijk in de regio verblijven voor werk, gezondheidsredenen, of omdat hun eigen woning gerenoveerd wordt.   

Voorbeelden van seizoensverhuur  

  • Tijdelijke werkopdrachten   
  • Gezondheidsredenen, zoals overwinteren in een warmer klimaat   
  • Tijdelijk verblijf tijdens woningrenovaties  
  • Iemand die op zoek is naar een tweede verblijf  

Regels rondom seizoensverhuur in de Comunidad Valenciana   

De regels voor seizoensverhuur in de Comunidad Valenciana zijn grotendeels vastgelegd in de regionale wetgeving. Het is van belang dat verhuurders en huurders op de hoogte zijn van deze voorschriften om juridische complicaties te voorkomen.   

Contractvoorwaarden:   

  • De huurovereenkomst moet de tijdelijke aard van de verhuur duidelijk omschrijven   
  • Seizoensverhuur kan variëren van 11 dagen tot minder dan 12 maanden, afhankelijk van de overeengekomen periode.   
  • Het contract is voor een bepaalde duur en biedt geen automatische verlenging. Elke verlenging moet opnieuw worden afgesproken en vastgelegd.  
  • Er worden geen extra diensten zoals tussentijdse schoonmaak of maaltijden aangeboden, in tegenstelling tot vakantieverhuur. Schoonmaak aan het einde van de huurperiode kan wel.  

Huurwaarborg   

In de Comunidad Valenciana gelden specifieke regels voor huurwaarborg bij seizoensverhuur. Het bedrag en de verplichting van de waarborg zijn afhankelijk van de duur van het contract:   

  • Huurcontracten van 10 dagen of minder worden beschouwd als vakantieverhuur en vallen buiten de regelgeving van seizoensverhuur.   
  • Huurcontracten tussen 11 en 30 dagen zijn vrijgesteld van aanmeldings- en deponatieplicht voor de huurwaarborg, omdat de huurperiode eindigt voor het verstrijken van de 30 dagen aanmeldingsplicht.  
  • Huurcontracten langer dan 30 dagen vereisen een waarborg van minimaal twee maanden, met een aanmeldingsplicht bij het ‘Registro de Fianzas de la Generalitat’. De aanmelding dient binnen de 30 dagen te gebeuren.   

Toekomstige ontwikkelingen in seizoensverhuur   

In de Comunidad Valenciana worden er voorstellen gedaan om de regelgeving rondom seizoensverhuur verder aan te scherpen. Dit kan inhouden:   

  • De oprichting van een centraal register voor seizoens- en vakantieverhuur, met als doel gerichte controles te vergemakkelijken.   
  • Het verplicht vermelden van de reden voor de keuze van seizoensverhuur, om verwarring met woninghuur te voorkomen.   
  • Mogelijke beperkingen op de duur van huurcontracten en het bedrag van de huurwaarborg.  

Conclusie   

Seizoensverhuur in de Comunidad Valenciana biedt een flexibele oplossing voor tijdelijke verhuur, met specifieke regels die rechten van zowel verhuurders als huurders beschermen. Het is belangrijk dat beide partijen zich bewust zijn van de regionale regelgeving, met name wat betreft huurcontracten, huurwaarborg en eventuele renovatiewerkzaamheden. Door duidelijke afspraken te maken, kunnen verhuurders en huurders problemen tijdens de huurperiode vermijden.  

 

 

Delen

euro
euro
euro

Abonneer op WOW-Magazine

Ontvang maandelijks nieuws, tips en updates over emigreren naar Spanje en de nieuwste woningen in ons aanbod.

WhatsApp