NIE-nummer aanvragen in Spanje: Gids voor Belgen
News News

News

Hoe een NIE-nummer verkrijgen als buitenlander in Spanje: Alles wat je moet weten

 Hoe een NIE-nummer verkrijgen als buitenlander in Spanje: Alles wat je moet weten

Het belang van een NIE-nummer voor Belgische burgers in Spanje  

Spanje, met zijn zonovergoten kust, bruisende steden en rijke cultuur trekt jaarlijks duizenden buitenlanders aan die de warmte en charme van het land willen ervaren. Of je nu van plan bent om te genieten van een langdurige vakantie, te investeren in onroerend goed, of zelfs een nieuw leven op te bouwen in het prachtige Iberische schiereiland , één ding is zeker: een essentiële stap voor buitenlanders die in Spanje verblijven of zaken willen doen, is het verkrijgen van een NIE nummer. Maar wat is een NIE-nummer nu precies en waarom is het zo cruciaal voor Belgische burgers die in Spanje verblijven? In deze blog nemen we een diepgaande kijk op het proces van het verkrijgen van een NIE-nummer als Belgische burger, de belangrijkste redenen waarom het nodig is en praktische tips om dit proces soepel te laten verlopen.  

Wat is een NIE-nummer? 

Een NIE-nummer niet zomaar een identificatienummer; het staat voor veel meer dan dat. Het is eigenlijk een afkorting voor ‘Numeró de Identificación de extranjeros’, wat in het Nederlands ‘identificatienummer voor buitenlanders’ betekent. Dit nummer is niet alleen essentieel voor inwoners van Spanje, maar ook voor niet-ingezetenen die langere tijd in het land verblijven  

Gelukkig is het aanvragen van een NIE-nummer een eenmalige taak, wat betekend dat je het maar één keer hoeft te doen. Zodra je het hebt, is het jouw unieke identificatienummer dat je met trots kunt dragen in het beeldschone Spaanse land. Dus ongeacht of je een resident bent die hier zijn thuis heeft gevonden, of een reiziger die op zoek is naar avontuur, een NIE-nummer is jouw ticket om alles wat Spanje te bieden heeft te ervaren.  

Waarom heb je een NIE-nummer nodig? 

Wanneer u van plan bent om langer dan drie maanden in Spanje te verblijven, is een NIE-nummer een must-have. Dit nummer bevestigt dat u legaal in Spanje verblijft en opent de deur naar tal van mogelijkheden en officiële handelingen. Een NIE-nummer is vereist voor allerlei belangrijke zaken, waaronder: 

  • Belastingaangifte doen  in Spanje  
  • Een huis kopen in Spanje  
  • Een auto aanschaffen in Spanje  
  • Te werken in Spanje  
  • Een verzekering afsluiten  
  • Een Spaanse bankrekening openen  
  • Een opleiding volgen aan een Spaanse universiteit  
  • Uw huis of appartement via officiële kanalen te verhuren  
  • Het starten van een bedrijf  
  •  En nog veel meer… 

Kortom, een NIE- nummer opent de deuren naar een soepel en legaal verblijf in Spanje, en maakt het mogelijk om allerlei zaken te regelen tijdens uw verblijf in dit prachtige land. 

Het proces om een NIE-nummer te verkrijgen  

Via de Spaanse ambassade in België  

Om een NIE-nummer aan te vragen, moet u een persoonlijke afspraak maken via e-mail op het volgende adres: cog.bruselas.nie@maec.es . De wachttijd voor het maken van een afspraak op het Spaanse consulaat in Brussel bedraagt meer dan drie maanden. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten meebrengt naar de afspraak.  

Zelf aanvragen via het politiekantoor in Spanje  

U kunt persoonlijk naar het lokaal politiebureau gaan (Comisaría de Policia) met een afdeling voor buitenlanders (Departamento de Extranjeros). De enige vereiste is naar Spanje komen en geduld hebben terwijl je wacht tot je aan de beurt bent.  

Het is verstandig om vooraf te informeren of ze op afspraak werken en op welke dagen je terecht kunt bij de politie. Dit voorkomt onnodige wachttijden en zorgt ervoor dat je het proces soepel kunt doorlopen. 

Aanvraag via een volmacht  

Met behulp van een notariële volmacht kan je advocaat namens jou een NIE-nummer aanvragen. Deze efficiënte methode houdt in dat je jouw advocaat volmacht verleent, waardoor hij alle nodige stappen kan ondernemen om alles correct te regelen, zonder dat je zelf fysiek aanwezig hoeft te zijn.  

Benodigde documentatie 

Om uw aanvraag tot een goed einde te brengen is het belangrijk om alle benodigde data te verzamelen, daarom raden we u ook aan zo accuraat en volledig mogelijk onderstaande gegevens te verzamelen. Hieronder vindt u een lijst met de benodigde documentatie. 

  1. Formulier EX-15: Vul het formulier EX-15 in op de computer, gedateerd en ondertekend. (3 exemplaren per persoon, vermeld in punt 1 en 3 het adres in België. Vul punt 4.4 niet in) Het formulier is beschikbaar online: https://www.exteriores.gob.es/... 
  2. Formulier ‘Modelo 790’: Zorg ervoor dat u het formulier invult en meeneemt naar uw afspraak. Hiermee moet u de legeskosten voor de aanvraag en aangifte van het NIE- document betalen. Deze is ook beschikbaar online: https://www.exteriores.gob.es/... 
  3. Identiteitsbewijs: Als u de Belgische nationaliteit heeft, neem dan een fotokopie van uw identiteitskaart (voor-en achterkant) mee. Als u de nationaliteit heeft van een ander EU- land breng dan een fotokopie van uw identiteitskaart of paspoort (voor-en achterkant) mee, samen met uw verblijfsvergunning in België  
  4. Kosten: De prijs voor de aanvraag bedraagt  9,84  

Indien u een stagiaire bent, moet u een ondertekende stageovereenkomst meenemen.  

Let op: Als u van plan bent langer dan 90 dagen in Spanje te verblijven, moet u de NIE rechtstreeks aanvragen bij de bevoegde Oficina de la Subdelegación del Gobierno op uw verblijfplaats in Spanje  

Het consulaat stuurt uw aanvraag door naar de bevoegde autoriteiten in Spanje. Houd er rekening mee dat het consulaat geen informatie kan verstrekken over de status van uw aanvraag. Zodra het consulaat uw NIE ontvangt, wordt deze per e-mail naar u verzonden.  

Conclusie  

Zoals u dus kan lezen is een NIE-nummer niet alleen een identificatienummer, het is een sleutel tot het opbouwen van een succesvol legaal verblijf in Spanje. Zorg ervoor dat u alle benodigde stappen volgt om uw NIE- nummer te verkrijgen en geniet van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. 

Let op: De informatie in deze blog is gebaseerd op de meest recente gegevens die op het moment van schrijven beschikbaar waren. Regels, prijzen en andere omstandigheden kunnen in de loop van de tijd veranderen. Voor actuele en specifieke informatie raden we aan om contact op te nemen met een professionele adviseur of de betreffende instanties.

Delen

euro
euro
euro

Abonneer op WOW-Magazine

Ontvang maandelijks nieuws, tips en updates over emigreren naar Spanje en de nieuwste woningen in ons aanbod.

WhatsApp